FAQ (Veelgestelde vragen)
01
Ik zou graag een barokinstrument willen leren spelen, maar ik bezit er geen. Welke mogelijkheden zijn er?
De Pegasus School kan je helpen met het vinden van een geschikt instrument. Onze docenten maken deel uit van een gespecialiseerd netwerk van kenners en aanbieders van deze instrumenten. De school werkt regelmatig samen met hen waardoor we op een aantal instrumenten korting krijgen. Hierdoor kun je voor een schappelijke prijs een instrument huren of, als je wilt, zelfs kopen.
Het kan zijn dat je nog niet zeker weet of je door wilt gaan met een instrument. Dan is het huren of kopen ervan een grote stap. De Pegasus School biedt je dan de mogelijkheid de lessen te starten met een modern instrument liefst met barokke elementen. Tijdens je les wissel je af en toe af met het barokinstrument van je docent. Op deze manier krijg je een beter gevoel of een barokinstrument echt iets voor je is, en kun je beslissen of je ermee wilt doorgaan.
02
Ik zou graag klavecimbel willen leren spelen maar ik heb er geen. Voordat ik er een huur of koop, wil ik beslissen of een klavecimbel echt iets voor me is. Hoe kan de school me hierbij helpen?
Wij snappen dat de beslissing om een klavecimbel te huren of te kopen wat lastiger is dan bij andere instrumenten. Daarom biedt de school verschillende oefenlocaties aan in het centrum van Amsterdam waar je elke dag terecht kunt.
03
Ik speel een barokinstrument. Is het mogelijk om alleen met de ensembles mee te doen zodat ik samen met anderen kan musiceren (zonder ook individuele lessen te volgen)?
Ons beleid is dat wij verantwoordelijkheid dragen voor de ontwikkeling van de studenten en het niveau van de lessen. In het geval van de ensembles zullen we iedereen apart beoordelen na een ontmoeting met de betrokken docent. We zullen over 't algemeen aparte ensembleklassen creëeren voor bezoekende studenten. Reguliere studenten gaan namelijk van week tot week snel vooruit omdat zij ook individuele lessen hebben.
Om tijdens de ensembles zoveel mogelijk van je instrument te kunnen genieten, raden we je aan ook individueel les te nemen. Dan kan een docent je begeleiden met technische uitdagingen en andere vragen die je hebt, en je helpen in je voorbereiding op de ensemblelessen. In sommige gevallen bezoekt of begeleidt een docent een ensemble om zo betrokken te zijn bij de ontwikkeling van zijn of haar leerling.
04
Wat is Historically Informed Performance Practice [HIPP]?
Historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk betreft de uitvoering van een repertoire uit een bepaalde stijlperiode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kennis van de muzikale tradities, de instrumenten en esthetische criteria uit die tijd. HIPP wordt toegepast bij verschillende muziekstromingen en stijlperiodes, waaronder de Renaissance en de Barok. Het streven is een historisch correcte uitvoering, evenals een beter begrip van het repertoire en de betekenis van de muziek.